Logo

Contact

Ellen Hannes
nenchi@live.nl
06-49648043

Nieuws

Start nieuwe groep Taichi voor Senioren

Lees meer...

Grondlegger BOCAM therapie overleden

Lees meer...
KvK nr: 59687606                 BTW nr: 10504722B01

Lesopbouw

We beginnen de lessen met ‘opwarmen’, zowel energetisch, mentaal als lichamelijk. Voorbeelden daarvan zijn: ‘goed staan’, oefeningen om te aarden, losmaakoefeningen voor spieren, pezen en gewrichten en ademhalingsoefeningen. Ook doen we altijd oefeningen voor het evenwicht en de coördinatie. Dit vanuit de visie dat lichaam en geest wel te onderscheiden zijn, maar niet te scheiden. Als je je lichamelijke balans en coördinatie oefent, dan heeft dat ook invloed op de geest.

Belangrijk is dat eenieder op zijn/haar eigen niveau traint. Taiji gaat juist om het voelen en ervaren van eigen lichaam en geest en dat te accepteren. Van daaruit kunnen de grenzen verlegd worden.

Taiji & Qigong voor volwassenen

Na de opwarming doen we verschillende oefeningen en/of series. Bijvoorbeeld: Yang Fa Qigong, Kluizenaarsserie, Baduanjin (acht brokaten serie), 18 oefeningen van de Taiji Qigong, Lianggong of de Yi Chin Ching.

Vaak doen we daarna een ‘loopje’ of een andere beweging uit de Taiji-vorm. Maar het kan ook een oefening of een ‘spel’ in tweetallen zijn. Het kan zijn dat we dan nog de Taiji- of balansdans doen, maar in ieder geval sluiten we de les af met wrijven en afstrijken. Ik eindig de les met een mooie affirmatie.

Taiji voor senioren en mensen met een beperking

De oefeningen die we in deze les doen, zijn dezelfde als in de Qigong en Taiji lessen. Wel zijn ze soms aangepast, herhalen we ze minder vaak of doen we ze op de stoel. Met de loopoefeningen die we doen, trainen we vooral onze balans en het met aandacht bewegen. Er is nog meer nadruk op de eigen mogelijkheden en grenzen. We doen regelmatig een korte meditatie (lichaamsscan, innerlijke glimlach) of een visualisatie met een mudra (= een handhouding).

Oefeningen in spelvorm en/of in tweetallen komen ook aan bod. Voor of na de les is er even tijd om elkaar te ontmoeten met een glas kruidenthee.

Taijiquan

Na de lessen Taiji & Qigong op maandag- en donderdagavond bestaat de mogelijkheid om een half uur langer te blijven om de 47 vorm van Chi Kiang Tao te leren. Dit is een vorm uit de Yangstijl en een afgeleide van de 36 vorm van Cheng Man Ching.