Mededelingen:

BOCAM is geen BOCAM meer! do 13 jun

Tai chi voor mensen met een bewegingsbeperking

De zachte bewegingen van de Taiji en Qigong zijn zeer geschikt voor mensen met een bewegingsbeperking of chronische ziekte.

De oefeningen hebben een positieve invloed op de energiedoorstroming in de meridianen. Dit zijn energiekanalen in het lichaam waar de acupunctuurpunten op liggen. Er zijn veel verschillende Qigong-series die ieder hun eigen werkingsgebied hebben. Zo heb je bijvoorbeeld energieoefeningen voor de longen, voor het hart, maar ook oefeningen tegen pijn. In China wordt in de moderne ziekenhuizen veel medische Qigong gedaan. Dit heeft een hogere status dan de bij ons beter bekende acupunctuur.

Door de rustige, zachte en aandachtige bewegingen zijn Taiji en Qigong bij uitstek geschikt voor oudere mensen, mensen met een bewegingsbeperking of chronische ziekte. Steeds meer wordt bekend dat dagelijks rustig bewegen heel belangrijk is voor de gezondheid van de mens. Dit wordt aanbevolen bij o.a. fibromyalgie, reuma, artritis, artrose, osteoporose, dementie, rugklachten, nekklachten, schouderklachten, ziekte van Parkinson, hartproblemen, diabetes, MS en natuurlijk bij stressklachten, zoals burn-out, slecht slapen en spanningshoofdpijn.

Er is de laatste jaren veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het (positieve) effect van Taiji en Qigong op deze klachten. Interesse in deze onderzoeken? Google naar ‘Taiji of Qigong + wetenschappelijk onderzoek’.

Vrijwel de meeste Taiji en Qigong oefeningen kunnen ook op een stoel gedaan worden.

Op dit moment zijn er 2 groepen Tai chi voor senioren. In de les op maandagochtend doen we ongeveer 3/4 van de les op de stoel. Op donderdagmiddag staan we ongeveer 3/4 van de les. In beide lessen kunnen ook jongere mensen met een bewegingsbeperking meedoen .
De lessen zijn ook geschikt als valpreventie.

Ook kunt u meedoen met de les voor mensen met reuma (gewrichtsklachten). Deze les is geschikt voor iedereen met een chronische aandoening.

Op maandagmiddag van 12.30 -13.15 uur. is er een helemaal zittende les van 45 min voor mensen die niet (lang) kunnen staan.

Wanneer en waar?
Senioren:
Maandagochtend 11.00 – 12.00 uur, in het gebouw van KSM Concordia, Westersingel 88 in Culemborg.
Donderdagmiddag 13.15 - 14.15 uur zelfde locatie.

Zittende les: maandagmiddag 12.30 -13.15 uur in Concordia

Tai Chi bij gewrichts- en spierklachten: woensdagochtend 10.00 - 11.00 (Concordia) en donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur (Blinkschool).

Bij al mijn lessen is het mogelijk de les geheel of gedeeltelijk op een stoel mee te doen.