Klachten bij bewegen?

Heeft u lichamelijke ongemakken, zoals pijn, stijfheid of vermoeidheid? Heeft dit invloed op uw dagelijkse leven? Heeft u geen zin meer om te bewegen, want daar worden de klachten alleen maar erger van? Moet u regelmatig afhaken bij activiteiten? Vindt u dat hierdoor de kwaliteit van uw leven te wensen overlaat? Voor mensen met een reumatische aandoening is bovenstaande vaak een realiteit. Deze klachten kunnen mensen belemmeren om aan een vorm van sport te doen. En dat is jammer, want onderzoek heeft uitgewezen dat rustig bewegen juist pijnklachten verlicht en het lichaam soepeler maakt.
Maar wat is rustig bewegen? Het is al snel te veel!


Speciaal Tai Chi programma: Tai Chi for Arthritis oftewel Tai Chi bij Reuma

Wat kan dit speciale programma voor u betekenen?
Tai Chi (andere schrijfwijze: Taiji) bij reuma is een effectief en veilig oefenprogramma, met oefeningen die de spierkracht, de flexibiliteit en de algemene fitheid verbeteren. De zachte en ontspannen manier van bewegen is er op gericht uw klachten te verlichten en uw levenskwaliteit te verbeteren. Er is veel individuele aandacht en respect voor uw beperkingen. Er wordt nooit voorbij grenzen gegaan en er is geen ‘moeten’. Kleine bewegingen hebben ook effect!
Deze Tai Chi methode is ontwikkeld door Dr. Paul Lam, arts en Tai Chi meester uit Australië, i.s.m. een team van reumatologen en fysiotherapeuten.


Wat is Tai Chi?

Tai Chi is een Chinese bewegingskunst. Ze bestaat uit vloeiende, rustige, ronde bewegingen, die ontspannen, langzaam en met aandacht worden uitgevoerd. Tai Chi wordt tegenwoordig overal ter wereld beoefend vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Tai Chi versterkt en mobiliseert gewrichten en spieren en verbetert de fysieke fitheid en mentale ontspanning. In dit programma wordt de Sun stijl gebruikt. Deze is bijzonder geschikt voor mensen met reuma door de vele soepele stappen en de hogere houding. In Tai Chi leer je om binnen je grenzen te bewegen. Heel belangrijk voor mensen met reumatische klachten!


Reuma:

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten reuma. Ieder op de eigen manier geven die klachten aan gewrichten en spieren. Artrose is de meest voorkomende vorm. Andere vormen zijn bijv. reumatische artritis, lupus, ziekte van Bechterew en Fibromyalgie.

Sinds 1 februari 2015 is Ellen Hannes instructeur Tai Chi for Arthritis (Tai Chi bij Reuma) . Dit is één van de Tai Chi for Health programma’s van Dr. Paul Lam.

Voor wie?
  • Mensen met een vorm van reuma 
  • Mensen met een chronische aandoening 
  • Voor ouderen om hun balans te verbeteren.
Er is een les op woensdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur in het gebouw van Concordia, Westersingel 88 te Culemborg.