Taiji voor senioren

De Chinese bewegingskunst Taiji (ook wel geschreven als Tai Chi, spreek uit: Taai Tsjie) is door zijn langzame, vloeiende bewegingen zeer geschikt voor senioren om hun gezondheid op peil te houden.

We doen vooral eenvoudige Taiji- en Qigong oefeningen. Deze gemakkelijk aan te leren oefeningen zijn voor oudere mensen een prima manier om op zachte wijze het lichaam goed te onderhouden en kunnen tot op hoge leeftijd beoefend worden.

Alle Taiji oefeningen zijn gericht op het soepel en gezond houden van het hele lichaam. Ze zijn zowel goed voor de spieren en gewrichten, als voor het versterken van de levensenergie (Chi) en het tot rust brengen van lichaam en geest. We werken in de les ook aan evenwicht, goed zitten en stevig op je benen staan. Hierdoor is er in het dagelijks leven minder kans op vallen en het breken van botten.

Er wordt steeds meer wetenschappelijk aangetoond dat Taiji en Qigong de balans van ouderen kan verbeteren en daarom ingezet kan worden bij programma’s voor valpreventie. Ouderen die vallen breken vaak iets, herstellen niet zo snel en worden bij het bewegen en lopen onzeker. Dit vergroot de kans op vallen nog meer. In de lessen is er veel aandacht voor goed staan, lichaamsbewustzijn, concentratie- en balansoefeningen.

Voor wie?
Een mens is zo oud als hij/zij zich voelt! Een richtlijn geven voor de leeftijd is daarom niet eenvoudig. Deze les is geschikt voor iedereen die niet een heel uur staand oefeningen kan doen. We doen een deel (ongeveer de helft) van de les oefeningen op een stoel, maar het is ook mogelijk om de hele les op een stoel mee te doen. De les is daarom ook geschikt voor mensen met een bewegingsbeperking of chronische ziekte.

Wanneer en waar?
Maandagochtend van 11.00 – 12.00 uur, in het gebouw van KSM Concordia, Westersingel 88 in Culemborg. Deze les is grotendeels zittend.
Donderdagmiddag van 13.15 - 14.15 uur in Concordia, Westersingel. Deze les is grotendeels staand.

Bij beide lessen is het mogelijk om de hele les zittend mee te doen!